Skip to main content

PRO's resa till Åland

Åland genom svenskbygden             12-16 september

Dag 1, 12 september

Avresa från Mjölkuddskyrkan kl 08.00. I Keminmaa besöker vi den äldsta kyrkan i Sea Lapland, ”gamla Keiminmaakyrkan” eller St. Michaels kyrka som stod färdig 1553 och är den nordligaste medeltida stenkyrkan i Finland. Kyrkan är känd eftersom pastorn Rungius, som dog 1629, mumie kan ses under golvet. Rungius sägs under sin livstid ha sagt ” Om mina ord inte är sanna så kommer jag att ruttna, men om de är sanna kommer den aldrig att ruttna”.

Resan fortsätter och i Uleåborg väntar fri tid för lunch och bensträckare innan vi fortsätter mot Vasa. Nu väntar ett guidat besök på Strömsö, där den finlandssvenska programmet med samma namn spelas in.

Efter besöket väntar middag och övernattning på Sokos Hotel Vaakuna i Vasa.

Dag 2, 13 september

Frukost på hotellet. Vi fortsätter söderut, stannar för bensträckare och lunchmöjligheter innan vi når Åbo. Här har vi lite fri tid innan vi under eftermiddagen kliver ombord på Baltic Princess som ska ta oss till Åland. Ombord äter vi en gemensam middag. Vi ankommer kl. 23.20 till Långnäs, och checkar sedan in på Hotell Adlon i Mariehamn. 

Dag 3, 14 september

Frukost och en  liten sovmorgon. Idag väntar en heldag på Åland, vi startar dagen tillsammans med en guide och tillsammans tar vi oss runt på ön. Vi gör bland annat besök vid bland annat Kastelholms slott, Bomarsunds fästningsruin och så äter vi lunch på Ålands högst belägna punkt. Vi avslutar med fri tid i Mariehamn innan en gemensam middag och övernattning på vårt hotell.

Dag 4, 15 september

Vi äter frukost innan vi går ombord på färjan som tar över till finska fastlandet. Ombord på färjan äter vi en gemensam lunch. Vi ankommer till Åbo 16.30 och vi fortsätter med buss norrut och till Vasa och på Sokos Hotel Vaakuna väntar övernattning och sen middag.

Dag 5, 16 september

Frukost på hotellet. Nu väntar fri tid i Vasa. Tidig eftermiddag beger vi oss till Oravais, här får vi resa tillbaka i tiden tillsammans med en guide—och uppleva händelsen där Finlands öde avgjordes i September 1808. Vi fikar en kaffe och bulle innan hemresan tar vid.

 

 

Logga inSök resa