Skip to main content

Toscana 8 dagar

Status:
Fullt

Toscana räknas av många som ett av de vackraste landskapen i Italien. Här finner vi mängder av konst, vingårdar- och kulturskatter från medeltiden och tidigare, inte bara i landskapets huvudstad Florens utan även i Lucca, Siena och Pisa. I Toscana äter vi gott och här produceras högklassiga viner i det kända Chiantidistriktet och i vinområdet runt omkring. Vi bjuds på underbara naturupplevelser i det böljande landskapet, där kullarna är täckta av vinodlingar, olivträd och cypresser. Pittoreska byar, medeltidsborgar och små städer pryder kullarnas toppar.

Dag 1. Luleå - Montecatini Terme        29 augusti

Vi samlas på Luleå Airport och reser via Arlanda till Pisamed ankomst tidig eftermiddag. Vid ankomsten väntar buss för transfer till vårt centralt belägna hotell i Hotel Ambrosiano– en bekväm bas för den kommande veckans program. Här äter vi en välkomstmiddag. (Middag)

Hotel Ambrosiano: Fyrstjärnigt hotell i hjärtat av Montecatini Terme, totalrenoverades 2022 och med bland annat uppvärmd inomhuspool och inomhusträdgård.

Dag 2. Florens                                                30 augusti

Efter frukost väntar en resa med tåg till Toscanas huvudstad Florens, som under medeltiden var en av världens mäktigaste städer. Med lokalguide gör vi en rundtur där vi får se många av Florens största sevärdheter, bl.a. marmordomkyrkan Santa Maria del Fiore,  kampanilen, hertigpalatset Palazzo Vecchio, Uffiziegallerierna med en av världens finaste konstsamlingar och bron Ponte Vecchio med sina butiker. På programmet står också Dopkyrkan som är känd för bronsdörrarna ”Paradisets portar” av konstnären Gioberti. 
Under eftermiddagen blir det också tid för egen disposition där vi kan besöka något museum, shoppa eller bara njuta av atmosfären i staden innan vi med tåg tar oss tillbaka till Mintecatini Terme.  (Frukost, middag)

Dag 3. Montecatini Terme                                        31 augusti

Fri dag. (Frukost, middag)

Dag 4. Södra Toscana                                                 1 september

Vi åker nu söderut via Certaldo och till medeltidsstaden San Gimignano som tronar på en höjd innanför omgivande murar. Den är känd som tornens stad, men av de 72 tornen som byggdes av välbärgade affärsmän på medeltiden finns idag endast 15 kvar. Vi vandrar runt i den vackra medeltida staden, varifrån vi även har en fantastisk utsikt över omgivningarna. 
Här besöker vi vingården Fattorio San Donato för att smaka på deras utsökta viner. Därefter fortsätter vi till Siena där vi tillbringar eftermiddagen. Siena är en stad som endast överträffas av Florens vad gäller konstnärlig rikedom.

Den arkitektoniska helheten i stadens medeltida centrum är betagande. Staden är omgiven av en ringmur, byggd på tre kullar och husen består av ”sienarött” tegel från trakten. Siena byggdes 1287–1348 och staden är full av välbevarade palats och byggnader i gotisk stil. Under en rundvandring med lokalguide får vi bl.a. se det berömda torget Il Campo där också rådhuset med sina många salar och väggmålningar ligger. Vi ser också katedralen Santa Maria, byggd i vit marmor och som tronar på Sienas högsta punkt samt den mäktiga hallkyrkan San Domenica, varifrån utsikten över Siena är hänförande. Vid Piazza Salimbeni ser vi de tre palatsen som tillhör Sienas mest berömda bank. Under vår promenad passerar vi stadens präktigaste brunnshus Fontebranda och många andra vackra brunnar.  (Frukost, middag)

Dag 4. Montecatini Terme                                       2 september

Fri dag. (Frukost, middag)

Dag 6. Pisa, Lucca                    3 september

Vi åker först i riktning Pistoia och sedan på en vacker kurvig väg ner till Pisa. Där besöker vi den gamla stadskärnan besöker Mirakelplatsen. Här ser vi de marmorbyggnader som bildar en symmetrisk enhet; det lutande tornet, domkyrkan med den vackra predikstolen, baptisteriet och camposanto (dopkapell och kyrkogård). Efter lunch fortsätter vi till Lucca. Detta är en av de mest charmerande städerna i Toscana, helt omgiven av en 4 km lång fästningsmur från renässansen. Under flera århundraden var Lucca huvudstad i en medeltida handelsrepublik, men grundades redan av romarna före Kristi födelse. Den gamla romerska stadsplanen är bevarad och det är ett nöje att gå runt i den kompakta staden där de flesta husen är tegelstensröda. Vi träffar på medeltida palats, små torg och flera intressanta kyrkor med marmorfasader, bl.a. domkyrkan med Ilaria del Carrettos vackra kista. Vi besöker en vingård i närheten av Lucca där vi får prova på lokala viner samt äta en meny med toskanska specialiteter. (Frukost, middag)

Dag 7. Montecatini Terme                                      4 september 

Fri dag. En sista dag att njuta av omgivningarna på egen hand. (Frukost, middag)

Dag 8. Hemresa                                                         5 september

Efter frukost väntar transfer till Pisa varifrån vi lämnar Italien med hemkost till Luleå under kvällen. (Frukost)

 

Sök resa