Skip to main content

Skottland

Status:
Fullt

Skottland 28 maj-2 juni

Upplev Skottland med sin mystik, historia och hänförande natur.  Vi reser genom skottska högländerna, upptäcker sjöarna Loch Lomond och Loch ness. Vi får lära oss om, och smaka på, Skottlands nationaldryck—Whisky, på en av de många destillerierna. På ett tunnbinderi får vi uppleva den antika konsten att binda tunnor. Vi besöker också givetvis Skottlands huvudstad, Edinburgh, där tiden är fri för var och en att känna av historiens vingslag i den gamla staden, shoppa och varför inte besöka en av de många pubarna? 

 

Dag 1                       28 maj                  Luleå-Stirling

Flyget avgår från Luleå Airport tidig under förmiddagen och vi ankommer till Edinburgh via Arlanda under eftermiddagen. Från flygplatsen åker vi in till Stirling, ca 40 min från flygplatsen, där vi checkar in på vårt hotell; Stirling Highland Hotel. Under kvällen äter vi en gemensam middag på hotellet. (Frukost, middag)

Dag 2                     29 maj                     Loch Lomond

Efter frukost styr vi västerut och stannar till vid Loch Lomond. Loch Lomond, Almarnas sjö, korsar Highland Boundary Fault och betraktas som gränsen mellan låglandet i centrala Skottland och högländerna. Loch Lomond är en del av nationalparken Loch Lomond och The Trossachs. Här väntar en guidad kryssning på sjön som är omgiven av kullar och innehåller många öar. Vidare till Oban. Incheckning på vårt hotell Royal Hotel där vi under kvällen äter en gemensam middag. (Frukost, middag)

Dag 3                     30 maj                     Loch Ness

Efter frukost checkar vi ut från vårt hotell och vår rundresa genom Skottland fortsätter. Vi stannar vid det mytomspunna Loch Ness, där vi tar en tur med båt och besöker det berömda slottet Urquhart Castle som är beläget vid sjön. I Aviemore checkar vi in på vårt hotell för de två kommande nätterna: Strathspey Hotel. Vi äter under kvällen en gemensam middag. (Frukost, middag)

Dag 4                     31 maj                      Whisky-paradiset Speyside

Efter frukost väntar en heldag i regionen Speyside, här är det tätt mellan destillerierna och i området finns totalt ca 50 stycken. Vi besöker Speyside Cooperage som är ett tunnbinderi, där vi får en rundtur. Vi besöker destilleriet Glen Moray, ett destilleri vid floden Lossie sedan 1897,  där vi får en rundvisning samt smaka på två sorters whisky. Vi återvänder till vårt hotell: Strathspey Hotel. Under kvällen äter vi en gemensam middag. (Frukost, middag)

Dag 5                    1 juni                  Edinburgh

Efter frukost styr vi mot Edinburgh, Skottlands huvudstad sedan 1437. Här väntar egen tid i staden. Med sina 490 000 invånare är staden ungefär lika stor som Göteborg. Staden är belägen vid Firth of Forths sydstrand där den rinner ut i Nordsjön. Firth of North är en fjord som skapades av glaciären Forth under senaste inlandsisen. För den historieintresserade finns det förutom alla gamla byggnader även flera fascinerande museer. Edinburgh var tack vare sitt utmärkta universitet en av upplysningstidens främsta städer. Fortfarande kallas staden för Nordens Aten. Old Town och New Town-distrikten är av UNESCO klassade som ett världsarv tack vare de mer än 4500 historiska byggnaderna. Old Town har sina kullerstensgator och medeltida byggnader medan New Town till större delen är uppförd i georgiansk stil, det vill säga från 1720 till 18.30. Det är inte utan att man känner historiens vingslag när man traskar runt i Edinburgh. The Royal Mile är en centralpunkt i staden. Gatan löper genom Old Town, går mellan residenspalatset och Edinburgh Caste och är en engelsk mile lång. Gatan kantas av mysiga caféer, stimmiga pubar och intressanta museer och affärer. När det gäller shopping är Victoria Street i gamla stan en av de mest omtyckta och välbesökta shoppinggatorna. Gatan präglas av fristående butiker, vintage och designermärken i shoppingväg. Här finns också ett stort utbud av restauranger och barer när det blir dags för en paus. Hotell: Ibis Edinburgh Centre South Bridge. (Frukost)

Dag 6                    2 juni

Efter frukost beger vi oss mot flygplatsen och hemresan har tagit vid. (Frukost)

 

Sök resa