Skip to main content

Lofoten 27 juli-31 juli

Status:
Fullt

LOFOTEN 27-31 juli

Upplev Lofoten & svenska Lappland, svindlande natur, ICEHOTEL 365, Vikingmuseet Lofotr, Svenska Same– och Fjällmuseet Ajtte  och en fjordkryssning till Trollfjorden.

 

Dag 1                                27 juli      Arlanda-ICEHOTEL-Narvik

Flyg  från Arlanda med ankomst till Kiruna under sen eftermiddag. Framme i Kiruna möter guide och buss upp och tar oss till resans första stopp; Icehotel. Här får vi en guidad tur runtom i iskomplexet som nu även kan visa upp de unika hotellrummen även sommartid -  tack vare  solenergin från den ständigt lysande midnattssolen. Efter turen tar vi en fikapaus i en jättelávvu innan vi fortsätter vår resa. I Kiruna tar vi en stadsrundtur och får en uppfattning av staden som för tillfället genomgår världens största stadsomvandling på grund av den sprickbildning i marken gruvbrytningen har orsakat. Resan fortsätter efter Nordkalottvägen, ”Sinnenas väg” som anses vara en av världens vackraste vägar med utsikt över långa Torneträsk och en dramatisk fjällvärld. Under färden till Björkliden och Abisko nationalpark ser du, vid gott väder, den välkända Lapporten - Sveriges genom tiderna mest avbildade naturmotiv. Övernattning och middag i Narvik. Ca 18 mil (M)

Dag 2                              28 juli      Narvik–Fjordkryssningen- Lofoten

Efter frukost börjar vår färd mot Lofoten. Håll kameran i beredskap för att fånga ögonblickets bilder av  fåglar, fjällblommor, fiskeodlingar tunnlar och vägar som plötsligt verkar ta slut för att återigen dyka upp på andrasidan fjorden. I Hanøy kliver vi av bussen för att istället färdas med båt sista sträckan till Svolvaer.

Nu väntar en ca 3 timmar tur med båt till den vackra och världskända Trollfjorden. Under turen har vi stor chans att få se de mäktiga havsörnarna och få mata sjöfåglar. Ombord på båten serveras en värmande fisksoppa. Vi ankommer till Svolvaer hamn där vår buss möter upp oss för vidarefärd mot den idylliska fiskebyn Henningsvaer där gemensam middag och övernattning väntar.  Ca 25 mil (F,L,M)

Dag 3                             29 juli        Lofoten

Frukost. Vi ägnar hela dagen åt att upptäcka sköna Lofoten. På ofattbart vackra vägar kör vi i långsam takt ut och in i dalar och havsvikar. Landskapet är en dröm för fotografen som efter varje vägkrök möter nya storslagna vyer. Fjordar med grönskimrande vatten och sylvassa fjälltoppar. Vi passerar vackert belägna fiskebyar och Rorbuer och besöker Vikingamuseet ”LOFOTR”. Vi återvänder till Henningsvaer och tiden är fri för var och en att på egen hand lära känna den genuina fiskebyn. På kvällen äter vi en gemensam middag på vårt hotell. Ca 10 mil (F,M)

Dag 4                     30 juli                      Henningsvaer - Jokkmokk

Vi tar farväl av Lofoten för denna gång. Efter den vackra färden längs Lofastvägen mellan fjäll och djupblå fjordar når vi Tjeldsundsbron som tar oss över till fastlandet.  Här stannar vi för en bensträckare innan vi fortsätter vår resa. När vi närmar oss den svensk-norska gränsen kan vi se en mängd fritidshus eller på norska ”hytter” som är uppbyggda lite var och hur som helst.  Vi fortsätter vår resa genom den svenska fjällen, vi stannar för lunch efter vägen och på kvällen når vi Jokkmokk som är känd för sin vintermarknad men också för att det utgör en viktig samlingsplats för svenska samer, här finns bland annat Samernas utbildningscentrum och Sameslöjdstiftelsen Sámi Duodji. På vårt hotell äter vi en gemensam middag och övernattning väntar. Ca 60 mil (F,L,M)

Dag 5                   31 juli                        Ájtte-Luleå-Arlanda

Efter frukost gör vi ett besök på Ájtte-  Svenska Same & Fjällmuseet innan vidare färd mot kusten och Luleå. Vi besöker Gammelstads Kyrkstad som är världens största och bäst bevarade kyrkstad med över 400 kyrkstugor, upptagen på UNESCO’s världsarvslista sedan 1996. Vi tar en sightseeingtur i Residensstaden Luleå innan fri tid i staden väntar.  Efter egna strövtåg möts vi upp för transfer till Luleå Airport där hemresan tar vid.  Ca 17 mil (F)

Hotell under resan:

Narvik: Quality Hotel Grand Royal Narvik

Lofoten: Lofoten Arctic Hotel, Henningsvaer

Jokkmokk: Hotel Jokkmokk

 

 

Sök resa