Icakurirens läsarresa: Lofoten med Fjordkryssning

Status:
Fullt

Lofoten bjuder på synnerligen dramatisk natur med majestätiska berg som stiger rakt upp ur havet. Vår resa börjar i svenska Lappland där vi möts av de starka kontrasterna mellan samisk- och nybyggarkultur, en stad som genomgår världens största stadsförflyttning och det isklädda konstverket Icehotel 365. Vi färdas över norska gränsen och landskapet förändras. Vi färdas med båt till Trollfjorden och omgesa av grönskimrande fjordar som omsluts av höga, sylvassa bergstoppar. Vi kliver av på Lofoten, där naturen fortsätter att förvåna tillsammans med idylliska fiskebyar och rorbuer. Välkomna till Midnattsolens land!

Dag 1     Världsarv, Norra Polcirkeln         Arlanda - Jokkmokk
Resan startar på Arlanda varifrån vi med flyg reser till Luleå där vår guide och buss möter upp. Vi inleder vår resa med en gemensam välkomstlunch innan vi lär känna Residensstaden Luleå och världsarvet Gammelstad Kyrkstad, med sina över 400 väl bevarade kyrkstugor.
Vidare fortsätter vi norrut med vår buss, vi passerar Norra Polcirkeln och i Jokkmokk stannar vi till för natten. Un-der kvällen äter vi en gemensam middag. (L,M) - ca 17 mil. Boende: Hotell Jokkmokk.

Dag 2     Ájtte, Icehotel         Jokkmokk-Narvik
Vi äter frukost på vårt hotell innan det har blivit tid att bekanta oss med samerna, deras kultur och dess historia genom ett besök på Ájtte– Svenska Same & Fjällmuseet. Efter besöket reser vi med vår buss vidare norrut och i Jukkasjärvi stannar vi för lunch och ett besök på det världsberömda Icehotel som nu kan visa upp isklädda sviter även sommartid, dels tack vare Midnattsolen. Vi får här beskåda vackra isskapelser men också få ta del av hur detta iskomplex kan bli till.
Efter besöket fortsätter vi med buss, vi passerar Kiruna som för tillfället genomgår världens största stadsomvand-ling, då hela stadskärnan måste förflyttas som ett resultat av gruvbrytningen. Resan fortsätter efter Nordkalottvä-gen, ”Sinnenas väg” som anses vara en av världens vackraste vägar med utsikt över långa Torneträsk och en dramatisk fjällvärld. Övernattning och middag i Narvik. (F, L & M) - ca 38 mil. Boende: Hotell Scandic Narvik

Dag 3                  Fjordkryssning till Trollfjorden             Narvik-Svolvaer

Efter frukost börjar vår färd mot Lofoten. Håll kameran i beredskap för att fånga ögonblickets bilder av  fåglar, fjällblommor, fiskeodlingar tunnlar och vägar som plötsligt verkar ta slut för att återigen dyka upp på andra sidan fjorden. 

I Hanøy kliver vi av bussen för att istället färdas med båt sista sträckan till Svolvaer. Nu väntar en 3 timmar tur med båt till den vackra och världskända Trollfjorden. Under turen har vi stor chans att få se de mäktiga havsörnarna och få mata sjöfåglar. Ombord på båten serveras en värmande fisksoppa. Vi ankommer till Svolvaer, Lofotens ”huvudstad”  och checkar in på vårt hotell de två kommande nätterna. Fri tid att strosa i denna vackra stad finns innan vi tillsammans äter en gemensam middag på hotellet. (F, L & M) - ca 25 mil. Boende: Något av Scandics vackert belägna hotell i  Svolvaer.

Dag 4     Lofoten, Vikingamuseum        Lofoten

Frukost. Vi ägnar hela dagen åt att upptäcka sköna Lofoten. På ofattbart vackra vägar kör vi i långsam takt ut och in i dalar och havsvikar. Landskapet är en dröm för fotografen som efter varje vägkrök möter nya storslagna vyer. Fjordar med grönskimrande vatten och sylvassa fjälltoppar. Vi passerar vackert belägna fiskebyar och Rorbuer och besöker Vikingamuseet ”LOFOTR”. På vägen tillbaka gör vi ett stopp i den idylliska fiskebyn Henningsvaer tiden är fri för var och en att på egen hand lära känna den genuina fiskebyn. På kvällen äter vi en gemensam middag på vårt hotell. (F,M) - ca 15 mil. Boende: Något av Scandics vackert belägna hotell i  Svolvaer.

Dag 5     Björkliden, Kiruna          Lofoten –Kiruna

Vi tar farväl av Lofoten för denna gång. Efter den vackra färden längs Lofastvägen mellan fjäll och djupblå fjordar når vi Tjeldsundsbron som tar oss över till fastlandet.  Här stannar vi för en bensträckare innan vi fortsätter vår resa. När vi närmar oss den svensk-norska gränsen kan vi se en mängd fritidshus eller på norska ”hytter” som är uppbyggda lite var och hur som helst. Vi fortsätter vår resa genom den svenska fjällen, och vid klart väder kan vi se det vackra naturmotivet - Lapporten. Vi stannar för lunch efter vägen och i Kiruna finns fri tid till var och en innan vi når Kiruna flygplats och hemresan tar vid. (F,L) - ca 38 mil.

Våra hotell under resan:

Hotell Jokkmokk  http://www.hoteljokkmokk.se/

Scandic Narvik https://www.scandichotels.no/hotell/norge/narvik

Scandic Svolvaer Scandic Vestfjord Svolvaer: https://www.scandichotels.no/hotell/norge/lofoten/scandic-vestfjord-lofoten 

eller Scandic Destination Svolvaer. https://www.scandichotels.no/hotell/norge/lofoten/scandic-svolvaer