Skip to main content

Icakurirens läsarresa: Lofoten med Fjordkryssning

Status:
Fullt

Denna resa är tyvärr fullbokad. Vi har flertalet avgångar till Lofoten, här finner ni samtliga: Lofoten https://www.vialulea.se/resekategori/lofoten

 

Lofoten bjuder på synnerligen dramatisk natur med majestätiska berg som stiger rakt upp ur havet. Vår resa börjar i svenska Lappland där vi möts av de starka kontrasterna mellan samisk- och nybyggarkultur, en stad som genomgår världens största stadsförflyttning och det isklädda konstverket Icehotel 365. Vi färdas över norska gränsen och landskapet förändras. Vi färdas med båt till Trollfjorden och omgesa av grönskimrande fjordar som omsluts av höga, sylvassa bergstoppar. Vi kliver av på Lofoten, där naturen fortsätter att förvåna tillsammans med idylliska fiskebyar och rorbuer.

Dag 1                 1 juli                   Arlanda-Luleå-Jokkmokk
Flyg från Arlanda till Luleå med ankomst efter lunchtid  där buss och guide möter upp. Vi startar resan med en välkomstlunch innan vi lär känna Residensstaden Luleå och världsarvet Gammelstad Kyrkstad. Med buss reser vi vidare och strax söder om Jokkmokk passerar vi Norra Polcirkeln. I Jokkmokk väntar en gemensam middag och övernattning.  Ca 17 mil. Lunch & middag.

Dag 2                2 juli                    Jokkmokk- Kiruna-Narvik
Efter frukost gör vi ett besök på Ájtte-  Svenska Same & Fjällmuseet innan vidare färd  mot Kiruna. I Jukkasjärvi stannar vi för  lunch och ett besök på det världsberömda Icehotel som nu kan visa sina isklädda sviter även sommartid. Vi passerar staden Kiruna som för tillfället genomgår världens största stadsomvandling, då hela stadskärnan måste förflyttas som ett resultat av gruvbrytningen.  Resan fortsätter efter Nordkalottvägen, ”Sinnenas väg” som anses vara en av världens vackraste vägar med utsikt över långa Torneträsk och en dramatisk fjällvärld. Vid klart väder kan vi även se Lapporten under vår färd. Övernattning och middag i Narvik.  Ca 38 mil. Frukost, lunch & middag.

Dag 3               3 juli                    Lofoten
Efter frukost börjar vår färd mot Lofoten. Håll kameran i beredskap för att fånga ögonblickets bilder av  fåglar, fjällblommor, fiskeodlingar tunnlar och vägar som plötsligt verkar ta slut för att återigen dyka upp på andrasidan fjorden. I Hanøy kliver vi av bussen för att istället färdas med båt sista sträckan till Svolvaer. Nu väntar en 3 timmar tur med båt till den vackra och världskända Trollfjorden. Under turen har vi stor chans att få se de mäktiga havsörnarna och få mata sjöfåglar. Ombord på båten serveras en värmande fisksoppa.
Vi ankommer till Svolvaer hamn där vår buss möter upp oss för vidarefärd mot den idylliska fiskebyn Henningsvaer där gemensam middag och övernattning väntar.  Ca 25 mil. Frukost, lunch & middag.

Dag 4                 4  juli                  Lofoten
Frukost. Vi ägnar hela dagen åt att upptäcka sköna Lofoten. På ofattbart vackra vägar kör vi i långsam takt ut och in i dalar och havsvikar. Landskapet är en dröm för fotografen som efter varje vägkrök möter nya storslagna vyer. Fjordar med grönskimrande vatten och sylvassa fjälltoppar. Vi passerar vackert belägna fiskebyar och Rorbuer och besöker Vikingamuseet ”LOFOTR”. Vi återvänder till Henningsvaer och tiden är fri för var och en att på egen hand lära känna den genuina fiskebyn. På kvällen äter vi en gemensam middag på vårt hotell. Ca 10 mil. Frukost & middag.

Dag 5                5  juli                  Lofoten –Kiruna
Vi tar farväl av Lofoten för denna gång. Efter den vackra färden längs Lofastvägen mellan fjäll och djupblå fjordar når vi Tjeldsundsbron som tar oss över till fastlandet.  Här stannar vi för en bensträckare innan vi fortsätter vår resa. När vi närmar oss den svensk-norska gränsen kan vi se en mängd fritidshus eller på norska ”hytter” som är uppbyggda lite var och hur som helst.  Vi fortsätter vår resa genom den svenska fjällen, vi stannar för lunch efter vägen och i Kiruna finns fri tid för var och en innan vi beger oss till Kiruna flygplats och hemresan tar vid. Ca 40 mil. Frukost & lunch.

 

Hotell under resan

Quality Hotel Grand, Narvik

https://www.nordicchoicehotels.no/hotell/norge/narvik/quality-hotel-grand-royal/

Lofoten Arctic, Henningsvaer

https://www.lofotenarctichotel.no/nb/

Hotel Jokkmokk

http://www.hoteljokkmokk.se/

 

Sök resa