Skip to main content

Följ med på härliga äventyr i Vinterland

Status:
Fullt

Resdatum: 4-7 februari

Följ med Hemmets Journal på en resa till det vackra lappländska vinterlandskapet i norra Sverige och upplev Jokkmokks marknad som går av stapeln för 415:e gången. Här väntar en magisk miljö med gnistrande vit snö och kyla blandat med värmen från sprakande eldar och myllret av besökare. Det blir en härlig folkfest med allt från äkta samisk hemslöjd, marknadsstånd fyllda med spännande saker och smaker från skog och mark till fartfyllda upplevelser på skoter och hundspann. Har vi tur får vi även uppleva ett äkta renrace.

Årets tema är Arktisk Design. Den första marknaden hölls här år 1605 och sedan dess har det blivit en tradition. Denna resa blir ett minne för livet där vi även får möjlighet att besöka det unika Ishotellet i Jukkasjärvi, guidas i flyttdrabbade staden Kiruna och ta del av den samiska historien och kulturen på Jokkmokks marknad.

Många har som tradition att åka till den stora vinterfesten Jokkmokks Marknad. Men vinterlandet i norr har mer att erbjuda som exempelvis världsarvet Gammelstad kyrkstad, gruvstaden Kiruna under omvandling och ICEHOTEL i Jukkasjärvi.

Dag 1 | februari 4, Arlanda - Kiruna

Resan startar på Arlanda flygplats kl. 11.45 med ankomst i Kiruna 13.20 där Via Luleås personal hälsar er välkomna. Vi inleder med en gemensam välkomstlunch innan vi tar en stadsrundtur i staden Kiruna som för tillfället genomgår världens största stadsomvandling. Hela stadskärnan ska förflyttas som ett resultat av den sprickbildning i marken som gruvan resulterat. Incheckning på vårt centralt belägna hotell. Under kvällen äter vi en gemensam middag på hotellet.

Dag 2 | februari 5, Icehotel

Efter frukost beger vi oss till Jukkasjärvi för ett besök i gamla Lappmarkskyrkan där Bror Hjorts altartavla beskriver väckelsepredikanten Lars Levi Laestadius liv och gärning i Tornedalen under 1800-talet. Vi äter en gemensam lunch innan vi besöker det världskända ICEHOTEL där guiden välkomnar oss och visar oss runt i världens största ishotell. I iskomplexet finns en isbar, en iskyrka och de unikt designade hotellsviterna som från år till or aldrig ser likadana ut. Temperaturen i hotellet är ca 5-8 grader kallt. Efter rundturen är tiden fri att på egen hand uppleva ICEHOTEL. I Kiruna väntar middag och övernattning.

Dag 3 | februari 6, Jokkmokks Marknad

Efter en tidig frukost börjar vår resa till Jokkmokk.  I bussen delas marknadskatalogen ut, där kan man se allt som händer under dagen. Vi gör entré till den internationellt kända och väldigt gamla marknaden. Här hittar vi en härlig blandning av nöjesliv, suovas-renkött, den nya tidens konst samt hantverk ibland annat tenn, smide, skinn och horn.

Teater, konserter, renrace och renrajd är stora attraktioner. Möjligheter till att åka hundspann finns också vid sjön där Talvatssjön där renracet äger rum. Fyllda av intryck är det dags att vila ut i bussen till Luleå där vi checkar in på vårt centrala hotell och äter en gemensam middag.

Dag 4 | februari 7, Luleå- Arlanda

Efter frukost gör vi en stadsrundtur i Luleå och besöker Gammelstads Kyrkstad - upptagen på UNESCO’s världsarvslista och som är världens bäst bevarade kyrkstad med över 400 kyrkstugor. Fri tid i Luleå väntar innan vi åker ut till Luleå flygplats för flighten tillbaka till Arlanda.

Boka senast 1 december

Sök resa