Skip to main content

Gdansk 17-21 augusti

Pris från:
7 790:-
Dagar:5
  • Flyg Luleå-Stockholm-Gdansk tur och retur
  • 4 hotellnätter del i dubbelrum inkl. frukost 1 lunch
  • Stadsrundtur med lokalguide
  • Dagsutflykt till Riddarborgen Malbork inkl. entre & rundvisning
  • Färdledare från Via Luleå
Boka resa

Gdańsk 17- 21 augusti

Följ med till en av  Polens äldsta och största städer -  Gdansk! Vi lär känna den mysiga staden med kullerstensgator och sitt rika kulturliv. 

Dag 1             17 augusti                      Luleå - Gdansk

Vi samlas på Luleå Airport och flyger via Arlanda till Gdansk med ankomst 10.10. Vi inleder vår vistelse i staden med en välkomstlunch följt av en stadsrundtur tillsammans med lokalguide. Vi checkar in på vårt hotell  Mercure Gdansk Stare Miasto Old Town, beläget nära gamla stan i Gdansk, som blir vårt hem de kommande dagarna.

Som en av de största och äldsta städerna i Polen har Gdansk mycket att erbjuda sina besökare. Med sitt läge vid Östersjön var den under en längre tid en central hamnstad under Hansa- och medeltiden. I Gdansk kommer du att få uppleva ett rikt kulturliv i kombination med levande historia och nutid. Mysiga kullerstensgator i gamla staden, världens största kyrka byggd av tegel samt massor av traditionell mat som piroger och zurek. Gdansk har även varit skådeplats för flera viktiga händelser under 1900-talet. Det var här som andra världskriget startades och även här som kommunismen i centrala Europa började falla. Med allt detta i åtanke är det inte svårt att lägga märke till den unika känslan som särskiljer staden från andra polska städer. Det syns speciellt i arkitekturen som inte är särskilt polsk. De välbeställda utländska köpmännen från förr har satt sin prägel på staden. Gdansk har även under flera tillfällen tillhört Tyskland (eller Preussen) under namnet Danzig.

Dag 2      18 augusti    Gdansk, fri dag

Efter frukost är dagen fri för att på egen hand upptäcka Gdansk. Har vi tur så pågår St Dominics Fair i staden,  som är en av Europas största kultur– och evenemanghändelser i Europa tillsammans med Tysklands julmarknader och October fest. Några sevärdheter som är värda ett besök är bland annat nationalmuseet, där du hittar en stor kollektion av målningar och annan konst. Den Yttersta Domen av Hans Memling är det mest kända konstverket av dem alla. Shoppingutbudet i Gdansk är gott, här finner du en blandning av stora köpcentrum och små genuina butiker. Likaså finns det gott av mysiga cafér och restauranger, som självklart serverar piroger. Stränder är kanske inte det första man tänker på när man tänker på Gdansk, men faktum är att man har nära till flera bra stränder när man bor i här. I själva Gdansk finns två stränder, en i Stogi och en i Brzeźno. I utkanterna av staden finns även stränderna Jelitkowo och Sobieszewo. Stranden i Brzeźno är en av de populäraste. Här finns bland annat en pir som är 130 meter lång. Trots att många av stränderna ligger nära staden och hamnen så är de välstädade och rena. Till stranden kan man ta taxi, från ca 40 kr.

Dag 3      19 augusti    Riddarborgen Malbork

 Efter frukost väntar utflykt med buss. Vi besöker Riddarborgen i Malbork som är den största fästningen som byggdes under medeltiden i Europa. Ända fram till 1626 blev borgen aldrig erövrad av någon arme. Det var först den svenska armen som under fälttåget i Preussen lyckades att besegra besättningen och inta borgen. Historien upprepades 1656 och 1702. Det som är intressant i det här sammanhanget  är att borgen tre gånger erövrades av Stenbockar: Gustav Eriksson Stenbock, hans son Gustav Otto Stenbock och hans son Magnus Stenbock. Här får vi en guidad tur i borgen innan återresan till Gdansk tar vid och resten av dagen är fri för var och en.

Dag 4             20 augusti                        Fri dag

Efter frukost är dagen fri för egna strövtåg.  För de som känner för ett museibesök så rekommenderar vi Solidaritetsmuseet - en resa från Leninvarvet till Berlinmurens fall. Muséet ligger ca 650 meter från hotellet.

Dag 5             21 augusti   Hemresa till Luleå

Vi äter en sista frukost på vårt hotell innan det är dags för oss att checka ut och säga farväl till Gdansk för denna gång

Flygtider, preliminära enligt rådande flygtidstabell: 

17aug Luleå 14.00 Arlanda 15.20, Arlanda 16.10 Gdansk 17.30

21aug Gdansk 10.50 Arlanda 12.20, Arlanda 16.00 Luleå 17.20

 

Sök resa

Avgångar & priser

AvresaAvreseortHotellLediga platserFrån pris
17/8LuleåMercure Gdansk Stare Miasto Old TownMer än 87 790:-Boka