• jokk

Jokkmokks Kommun ligger på Polcirkeln och är till ytan Sveriges näst största kommun. Den totala ytan är 19 474 km2. Hälften av området utgörs av ett vidsträckt fjällområde som bjuder på fantastiska naturupplevelser. Här finns fyra nationalparker och ett flertal naturreservat. Nationalparkerna Sarek, Padjelanta, Stora Sjöfallet och Muddus ingår i Laponiaområdet, som i december 1996 utnämndes till ett av jordens världsarvsområden. Laponia valdes dessutom till ett kombinerat natur- och kulturarv, vilket är ovanligt. Jokkmokks vintermarknad – en tradition som sträcker sin mer än 400 år tillbaka. Det är verkligen en härlig folkfest, besökare kommer hit från hela världen.

 

DAG 1 / 2 FEB / AVRESA FRÅN ARLANDA
Flyg från Arlanda till Luleå. Flygbuss till hotellet för incheckning.

DAG 2 / 3 FEB / JOKKMOKKS MARKNAD
Frukost därefter hämtas du av bussen för avfärd till Jokkmokks marknad. Från bussfönstret upptäcker du hur solen gör allt längre svep över horisonten och kastar miljontals blänk i den gnistrande snön. Vit, väldig och värkande vacker. Ofta är det rejält kallt, som sig bör. Under de senaste tio åren har marknadsvädret växlat mellan minus 5 och minus 22 grader! I bussen får du marknadskatalogen, som hjälper dig att få ut så mycket som möjligt av allt som händer. Vi gör entré när marknadsgrinden öppnar till den internationellt kända marknaden med marknadsstånd utspridda över hela samhället. Ända sedan 1605 har det hållits marknad i Jokkmokk den första helgen i februari. Du befinner dig i ett eldo-rado av upplevelser. Allt finns att köpa, en härlig blandning av kapitalvaror, nöjesliv, gottstånd, den nya tidens konst och konstverk från silver, tenn, smide till skinn och renprodukter. Konstutställningar, teater, konserter renrajd är stora attraktioner. Samer med renar och ackjor packade och utrustade som under forna tiders flyttningar, passerar Gamla Apoteket och banar sin väg mellan marknadsstånden. På gångavstånd tar du dig till Talvatssjön för det är där ren kapplöpningen äger rum på en plogad bana Det finns även möjlighet att åka hundspann. Under dagen gör du kanske ett besök i Ájtte, som på samiska betyder förrådsbod, och är Svenska Fjäll- och Samemuseum. Fyllda av in-tryck och med trötta fötter brukar det kännas skönt att ta plats i bussen för resan åter till Luleå för övernattning.

DAG 3 / 4 FEB / HEMRESA
Efter frukost har du fri tid att utforska vinterstaden Luleå innan ditt plan avgår till Arlanda.

 

Priset är ett frånpris då önskade flygavgångar styr priset. Välkommen att önska flygtider så paketerar vi resan enligt ert önskemål