Skip to main content

Hemmets Journals läsarresa: Lofoten med Hurtigruten

Status:
Fullt

Lofoten under Midnattssolen

Upplev den svindlande färden genom Trollfjorden och Raftsundet med Hurtigruten, ICEHOTEL 365, Silvermuséet och hänförande natur.

Naturupplevelsen börjar i svenska Lappland med starka inslag av, och kontrasterna mellan, samisk kultur och nybyggarkultur. Många diktare och målare från hela världen har hämtat inspirationen här och har prisat det vackra landskapet och det speciella ljuset. I Jukkasjärvi besöker vi Lappmarkskyrkan och ICEHOTEL365 som nu kan visa sina isklädda sviter även sommartid. Lofoten, det säregna öriket i Norska havet, bjuder både på vild natur , spetsiga snöklädda berg och historia. Denna resa tar oss längs Lofotens magiska natur från norr till Söder. Vi färdas längs Silvervägen till Arjeplog där vi besöker Silvermuseet och slutligen Gammelstad Kyrkstad i Luleå.

Sök resa

Dagsprogram

Dag 1 / 15 juni / Stockholm Arlanda -Kiruna – Narvik

Avresa från Stockholm Arlanda  kl. 10:50 med ankomst i Kiruna stax efter lunch, där buss och reseledare väntar. Vi inleder resan med lunch i Jukkasjärvi följt av ett besök på Icehotel där man nu även kan besöka de unika hotellrummen även sommartid, tack vare den ständigt lysande midnattssolen.

Näst på tur står ett besök i  Jukkasjärvis gamla lappmarkskyrka (1607) med Bror Hjorts altartavla, som beskriver väckelse-predikanten Lars Levi Laestadius liv och gärning i 1800-talets Tornedalen. Efter besöket i Jukkasjärvi väntar en stadsrundtur i Kiruna—den stad som för tillfället genomgår världens största stadsomvandling. Vår färd fortsätter efter Nordkalottvägen, Sinnenas väg, som anses vara en av världens vackraste vägar med utsikt över långa Torneträsk och en dramatisk fjällvärld. Under färden till Björkliden och Abisko nationalpark ser du välkända Lapporten – Sveriges genom tiderna mest avbildade naturmotiv. Vi fortsätter vidare mot Norge där middag och övernattning väntar i Narvik (ca. 180 km)

Dag 2 / 16 juni / Narvik–Hurtigruten-Lofoten

 Efter frukost samlas vi i bussen och tar kurs mot högfjällen som omsluter vägen på båda sidorna. Håll kameran i beredskap för att fånga ögonblickets bilder av fåglar, fjällblommor, fiskeodlingar, tunnlar och vägar som plötsligt verkar ta slut för att återigen dyka upp på andra sidan fjorden. Vid Tjeldsundsbron, som leder över till ö-systemet stannar vi för lunch eller fika.

Vår färd går vidare och i Stokmarknes kliver vi ombord på den världskända Hurtigruten för en hisnande färd genom Trollfjorden och Raftsundet mot Lofoten (ca 3,5 timmar). När Hurtigruten ålar sig in i Trollfjorden kan du nästan klappa de majestätiska klipporna – en upplevelse som kommer att etsas fast i ditt minne. På eftermiddagen siktas öarna i Lofoten som stiger upp ur havet med en dramatiskt vacker siluett. Vi kliver i land i Henningsvaer, där  middag och övernattning väntar. (ca. 210 km)

Dag 3 / 17 juni /  Södra Lofoten & Bodö

Frukost. Nu fortsätter vi med vår buss söderut genom ö-riket. Södra Lofoten erbjuder ofattbart vackra vägar som vi färdas efter i långsam takt. Vi gör stopp längs vägen och i det vackra Reine stannar vi för fri tid och lunchmöjligheter innan vi kliver ombord på färjan som tar oss från Lofoten, över Vestfjorden till fastlandet (ca. 4 timmar). Under överfarten är det inte ovanligt att man siktar val. Ombord finns ett urval av maträtter i lunchrestaurangen. I Bodö checkar vi in på vårt hotell och äter en gemensam middag. (ca. 173 km)

Dag 4 / 18 juni /  Bodö – Arjeplog

Frukost. Vår resa fortsätter österut längs Silvervägen mot den svenska gränsen som passeras vid Junkerdal och snart är vi inne i den svenska fjällvärlden. I Vuoggatjålme stannar vi för en gemensam lunch. Nästa besöksmål är Arjeplog och Silvermuseet, här får vi höra berättelsen om en ung läkare som kom till Arjeplog 1922 där han stannade återstoden av sitt liv. ”Lappmarksdoktorn”, Einar Wallquist, fascinerades av människorna och av landskapet, motiven i hans konstnärs- och författarskap. Idag finns samlingen och dokumentationen av samernas och nybyggarnas liv på muséet som vi besöker. Vi checkar in på vårt hotell i Arjeplog där en gemensam middag väntar. (ca. 226 km)

Dag 5  / 19 juni /  Arjeplog – Luleå – Hemorten

Frukost. Vi reser mot kusten och Luleå, vi gör ett litet stopp i Arvidsjaur vid Lappstaden som är Sveriges största bevarade samiska kyrkstad. I Lappstaden finns över 80 kåtor och häbren från slutet av 1700-talet, vilka fortfarande ägs av samiska familjer. Resan går vidare ner mot kusten och framme i Luleå gör vi ett besök i Gammelstad Kyrkstad som är världens bäst bevarade kyrkstad med över 400 kyrkstugor och med på UNESCO’s världsarvslista sedan 1996. Efter vårt besök gör vi en stadsrundtur i den moderna residensstaden Luleå och vi styr sedan mot flygplatsen. Här tackar vi för oss efter en intressant och givande resa. Flyget till Arlanda avgår kl. 17:45. (ca. 240 km)

För att öppna programmet som PDF klicka på länken Hemmets Journals resa till Lofoten

Hotell

Lofoten Arctic

Lofoten Arctic

Lofoten Arctic Hotel består av två hotellbyggnader, ena byggnaden ligger idylliskt till vid vattnet och bron som leder rakt in i Henningsvaer. Den andra byggnaden ligger i hjärtat av den idylliska fis...