Skip to main content

Baltikum runt

Pris från:
10 290:-
Dagar:5
  • Flyg Luleå-Arlanda-Tallinn och Vilnius-Arlanda-Luleå
  • 4 hotellnätter del i dubbelrum inkl. frukost 4 middagar
  • Bussresa enligt program
  • Lokalguide i Tallinn, Riga & Vilnius
  • entré & rundvisning Rundale Palace
  • Entré & guidning Trakai Castle
  • Färdledare från Via Luleå
Boka resa

I Estland, Lettland & Litauen och dess huvudstäder Tallinn, Riga & Vilnius finner vi bra shopping, små gränder och medeltida slott.  Tallinn utmärker sig med sina många torn, Vilnius med sin barockarkitektur och Riga med sitt medeltida myller. Vi maxar våra dagar och får uppleva det bästa av Baltikum

DAG 1,  Maj 6                  Luleå-Tallinn

Resan startar tidig morgon från Luleå. Vi reser via Arlanda och ankommer till Tallinn under förmiddagen. En lokalguide väntar oss vid ankomsten och vi inleder vårt besök i Tallinn med en stadsrundtur. På väg från hamnen till Domberget passerar vi Stora Strandporten med kanontornet Tjocka Margareta från 1520-talet. Idag hör tornet till Estlands sjöfartsmuseum. Vi åker vidare förbi ”Nedre stadens” medeltida ringmur med flera vakttorn. En stor del av rundturen sker sedan till fots och vi kan då beskåda hus och torn på ett bättre sätt. Vi promenerar vidare till Domkyrkan, som byggts om under olika epoker, men grundstenen lades redan 1233. Här ligger också flera svenskar begravda som Gustav Vasas syster Margareta, Pontus de la Gardie och hovmarskalk Olof Ryning. Från utsiktsplatsen har vi en fin vy över staden med sina många torn och tegeltak. Härifrån ser vi även till ”Nedre Staden ”och dess vackra Nikolaikyrka, som numera är ett museum för kyrkokonst. Vi besöker Tallinns äldsta gata och Rådhusplatsen innan vi checkar in på vårt hotell där gemensam middag och övernattning väntar.

Hotell: Tallink City Hotel.

DAG 2,  Maj 7               Riga

Efter frukost startar vår resa söderut och till Lettland. Vi stannar för bensträckare och matmöjligheter i Estlands till ytan största stad—Pärnu. Pärnus stadskärna, de vackra parkerna och kurortområdet med den berömda sandstranden och strandpromenaden är härliga att strosa omkring i. Man kan se lämningar från den avlägsna medeltiden, framväxttiden för den eleganta badorten, den långa sovjettiden och den moderna, hastigt utvecklande nutiden. 

Vi anländer till Riga och vi inleder vår vistelse i staden med en guidad rundtur. Riga är en gammal Hansastad, grundad år 1201, och den delas av floden Daugava. Stora förändringar har skett under de senaste åren och nu renoveras byggnader för fullt, nya hotell växer upp och affärerna har fyllts med varor. Under vår rundtur ser vi bl.a. den imponerande Domkyrkan, den största ”gudstjänstlokalen” i Baltikum, som mäter 187x43 m och har två meter tjocka väggar. Vi besöker också Peterskyrkan och här har man en härlig utsikt från tornet, utöver medeltida hus och torn mot bakgrund av 1800-talets ”art nouveau” fasader. Dessa vackra fasader ser vi också på lite närmare håll inne på Alberta iela och Kalku iela, Rigas ”Fifth Avenue”. Vi ser Kruttornet, Pulvertornis, dvs. det sista försvarstornet som finns kvar, och den svenska porten Zviedru värti till minne av den skandinaviska ockupationen av stan. Efter turen checkar vi in på vårt hotel; Radisson Blu Hotel Latvija där middag och övernattning väntar.

DAG 3,  Maj 8                            Bauska & Vilnius

Efter frukost fortsätter vår resa. I Bauska gör vi ett besök på Rundale Palace där vi får en rundvisning. Rundale slott med omgivningar är ett av de förnämsta arkitektoniska minnesmärkena i barock- och rokokostil i Lettland. Slottet byggdes mellan 1736 och 1740, som sommarresidens åt den ryska kejsarinnans Annas Ivanovnas favorit - Kurlands hertig, Ernst Johann von Biron.  Efter besöket fortsätter vi vår resa och når Litauen och dess huvudstad Vilnius. Vi checkar in på vårt hotell; Crowne Plaza hotell där middag och övernattning väntar.

DAG 4, Maj 9                       Vilnius & Trakai

Vi äter en frukost innan tiden är kommen att lära känna staden Vilnius tillsammans med en lokalguide. Staden Vilnius har mycket intressant att bjuda på. Stora delar av staden lades i ruiner under andra världskriget, men ett stort och kostsamt renoveringsarbete har återskapat den gamla stadskärnan till sitt nästan ursprungliga skick. De äldsta husen är över 500 år gamla och det är en verklig upplevelse att vandra runt här. Barock och gotik blandas och det finns mängder av kyrkor, den ena vackrare än den andra. Domkyrkan från slutet av 1700-talet ligger på exakt samma plats som den första katolska kyrkan från 1200-talet. Från TV-tornet, som höjer sig 326 m över marken, har vi en vidunderlig utsikt över hela Vilnius.

Bara några mil utanför Vilnius ligger Trakai, som var Litauens huvudstad under medeltiden och som nu är ett populärt fritidsområde. Vi kan bl.a. promenera över bron ut till den lilla ön i sjön Galve. Här ligger slottet från 1300-talet som idag inrymmer ett museum. Under kvällen väntar en gemensam middag och övernattning på vårt hotell i Vilnius.

DAG 5, Maj 10                               Fri tid och hemresa

En fri dag väntar innan vi  under sen eftermiddag beger oss till Vilnius flygplats där vår hemresa tar vid.

 

 

 

Sök resa

Avgångar & priser

AvresaAvreseortHotellLediga platserFrån pris
6/5Luleå via ArlandaFlera hotellMer än 810 290:-Boka

Hotell

Flera hotell

Flera hotell

Hotell under resan: Våra hotell under resan: Tallinn: Tallink City Hotel **** Riga: Radisson Blu Hotel Latvija **** Vilnius: Crowne Plaza hotel ****...